Homo ergaster -lajin kuvailivat ensimmäisinä C. Groves and V. Mazak v. 1975. Löydös oli KNM ER 992, Bernard Ngeneon vuonna 1971 Keniasta löytämä alaleuka. Senjälkeen on tehty monia löytöjä, jotka toiset ovat luokitelleet ergasteriksi, toiset erectukseksi. Usein ne, jotka pitävät ergasteria omana lajinaan, näkevät sen muistuttavan enemmän nykyihmistä kuin H. erectus. Niinpä he pitävät sitä H. sapiensin edeltäjänä ja erectusta taas evoluution sivuhaarana, umpikujana.
Erityisesti ne, jotka pitävät näitä eri lajeina, ovat yrittäneet määritellä erottavia tuntomerkkejä. Toiset taas tuovat esiin vastaesimerkkejä, osoittaen samoja piirteitä molempien ryhmien fossiileissa. Erectuksen paksukalloisuus ja vastaavasti ergasterin ohuempiluinen kallo on eräs usein mainittu ero, mutta tästäkään kaikki tutkijat eivät ole yksimielisiä.
Oikein kunnon paksukalloinen ja matalaotsainen H. erectus oli tämä etiopian Dakasta v. 1997 löydetty yksilö, ajoitettu noin 1 milj. vuoden ikäiseksi. Paluumuuttaja Aasiasta? Vai kumoaako tämä 'kahden lajin teorian'. |
Toistaiseksi vanhin aasialainen H. erectus -ajoitus on ns. Mojokerton lapsi, jonka Garnis Curtis ja Carl Swisher ajoittivat uudelleen noin 1.81 miljoonan vuoden ikäiseksi, eli samanikäisiksi kuin vanhimmat ergasterit. Myös Georgian Dmanisissa tehdyt useat löydöt on ajoitettu noin 1.8 miljoonan vuoden ikäisiksi - tässä tapauksessa fossiileissa tosin on myös H. habilista ja H. ergasteria muistuttavia piirteitä. Aivojen koko on skaalan alapäässä, 600 - 780 cm3. Niinpä on ehdotettu, että kyseessä olisi oma lajinsa, Homo georgicus.
Jotkut kannattavat sellaistakin teoriaa, että erectus kehittyi Aasiassa joistain Afrikasta hyvin varhaisessa vaiheessa lähteneistä esi-isistä, esim. Homo habilis, ja levisi sitten myös Afrikkaan - tämä selittäisi Afrikasta löytyneet uudemmat erectus-tyyppiset fossiilit.
Näyttää siltä, ettei satunnainen googlaaja löytänyt vastausta, sensijaan heräsi uusia kysymyksiä...
Erinomaista Hannu! Juuri tätä ainakin kerberos ja minä toivomme, hämmästelyä, kyselyä, tunkeutumista asioiden ytimeen
VastaaPoistasen sijaan että uskovina jo tiedämme kaiken tarpeellisen...zzzz
Juuri näin. Ollaan todellisten havaintojen äärellä ja otetaan vakavasti sekä löydöt että kaikki niihin liittyvä tutkimus ja samalla ollaan avoimia sille, että emme vielä tiedä läheskään kaikkea. Ne jotka luulevat tietävänsä, sulkevat silmät tosiasioilta.
VastaaPoista