lauantai 21. syyskuuta 2013

Aristotelista luokittelua, hegeliläistä jaksottelua

Aristoteles edustaa luokittelua, lajittelua, joka on ollut ja on yhä ihmisen tiedon perusta ja tärkeä osa kaikkea tieteellistä (ja muutakin) analyysiä.

Hegel edustaa prosesseja, jotka tapahtuvat historiassa (ajassa) ja josta on 1800-luvulta alkaen tullut tärkeä osa kaikkea tieteelilstä (ja muutakin) analyysiä.

Nämä herrat kulkevat tänään käsikädessä, toinen kaivaten toista, jos jompi kumpi jää unohduksiin.

Hannu tuossa antoi erinomaisen käytännön esimerkin- luokittelemme h. erectus ja h. ergastus, mutta kumpi oli ajassa ennen!

Tämä ei ole suinkaan triviaalia nipotusta, vaan ratkaiseva kysymys pohtiessamme elämän sukupuuta ... tai kehityksen hyppylautaa.

Näin
  • Geologit tutkivat maankuoren historiaa ja luokittelevat sen jaksoja ja antavat niille suhteellisia ajoituksia varsin suurissa mittakaavoissa. Radiometriset mittaukset antavat absoluuttisia vuosilukuja.
  • Paleobiologit tutkivat elämän historiaa ja luokittelevat sen jaksoja ja antavat niille suhteellisia ajoituksia varsin suuressa mittakaavassa nojaten geologian antamaan kehykseen. Radiometriset mittaukset antavat absoluuttisia vuosilukuja.
  • Arkeologit tutkivat ihmisen historiaa ja luokittelevat sen jaksoja ajan suhteessa ihmisen työkaluissa ja aseissa käyttämän materiaalin mukaan: kivi, kupari, pronssi, rauta ...  teräs. Radiometriset mittaukset antavat absoluuttisia vuosilukuja.


Kivikauden jaksottelu
Arkeologit tutkivat ihmisen menneisyyttä.

Oli aika, jolloin John Freren 1799 oivaltamalla tavalla työkalujen perusmateriaali olivat erilaiset kivet eikä metallia vielä tunnettu. Raamattu ei tällaista aikaa tunne, vaan Tubal-Kain on siellä heti Kainin jälkeläisten joukossa metallia käsittelemässä
Myöskin Silla synnytti pojan, Tuubal-Kainin; hänestä tuli kaikkinaisten vaski- ja rauta-aseiden takoja. Ja Tuubal-Kainin sisar oli Naema.
1 Ms 4:22
Kivikausi jaetaan ajassa kahteen suureen jaksoon kreikan lithos

  • Alempi kivikausi (Lower Paleolothic)
  • Ylempi kivikausi (Upper Paleolotichi)

Kivikausien lopulla on ihmisen kulttuurihistorian kannalta hyvin merkittävä välikausi
Mesoliittinen (Mesolithic) jota nykyään enempi kutsutaan Uudeksi kivikaudeksi (Neolithic)
jonka aikana ja lopulla alkaa kivityökalujen rinnalla esiintyä harvinaisia kupariesineitä kunnes siirrymme
khalkoliittiseen (khalkos, kupari, lithos) aikaan

Voimme noin karkeasti sanoa, että kaudet määritellään ihmisen fossiili löytöjen ja työkalujen mukaan (ihmiseksi homo määritellään työkalujen tekijä)

  • Alempi paleoliittinen - ensimmäiset homo lajit, homo erectus, homo heidelbergensis
  • Ylempi paleoliittinen - homo sapiens neanderthalensis ja h.s. sapiens

Eikös ole mukavaa tämä aristotelinen luokittelu, mutta missä suhteelliset absoluuttiset ajoitukset? Mikä on näiden luokkien välinen suhde elämän puussa?

Siitä on monia hienoja kaavioita verkossa!

3 kommenttia:

  1. Eivätkös kuitenkin heidelbergensis ja neandertalensis eläneet myös yhtaikaa?

    Tekee mieleni heittää kommentti siihen, että käymissäni keskusteluissa joidenkin ID:tä tai maailman pitkää ikää kannattavien kreationistien kanssa, he korostavat sitä - kuten muistaakseni Lubenowkin - että Neandertalit ovat jo Jumalan luomia ihmisiä. Ok, voi olla, en tiedä, mutta heidän kannaltaan se vaikuttaa ristiriitaiselta, koska he eivät kuitenkaan halua sijoittaa ihmisen alkua puolen miljoonan vuoden taakse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitähän he tarkoittavat ilmaisulla "Jumalan luoma"?

      Olisiko siinä tuo kysymys, milloin ihmisestä tulee hengellinen olento, rituaalisesti käyttäytyvä?

      Poista
  2. Kyse on siitä, missä on ihmisen alku. He eivät usko polveutumiseen, joten heidän on määriteltävä ihmisen alku johonkin, ja ainakin osa heistä päättelee Neandertalien aivotilavuuden merkitsevän, että nyt on tullut ratkaisevasti uusi luomistyö, ihminen.

    VastaaPoista