keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Aterian kypsentäminen - avain ihmisen evoluutioon?

kuva 9 Foil Dinner Recipes

Vapaasti wikipediaa kääntäen:

"Tulen hallittu käyttö ja sen antama valo muutti merkittävästi ihmisten käyttäytymistä. Toiminta ei enää rajoittunut vain päivänvalon aikaan. Eräät nisäkkäät ja purevat hyönteiset karttoivat savua. Tulen avulla kuumennetut proteiinit paransivat ihmisen ravitsemusta.

Professori Richard Wrangham (s. 1948)
kuva How to become a professor?
Harvardin yliopiston Richard Wrangham on esittänyt teorian, jonka mukaan kasvisruokien valmistaminen tulessa on saattanut laukaista aivojen kasvun tekemällä tärkkelyspitoisen ruoan monimutkaisista hiilihydraateissa helpommin sulavia ja näin antaen niistä enemmän energiaa. Wrangham on myös esittänyt, että paistetun tai keitetyn ruoan syöminen on ihmisen ruoansulatuselimistölle luonnollista, koska se on erityisesti kehittynyt käsittelemään kuumennettuja ruokia. Aterian kypsentäminen selittää näin hominidien aivojen tilavuuden kasvun, kapean ruoansulatuskanavan, pienemmät hampaat ja leuat sekä seksuaalisen eroavuuden vähenemisen, jotka tapahtuvat noin 1.8 miljoonaa vuotta sitten. Hän sanoo myös, että raaka liha ja vihannekset eivät antaisi tarvittavaa energiaa tavallisen metsästäjä-keräilijän elämäntyyliin.

  • Clement, Brian (2006). "The Cooking Enigma". In Ungar, Peter S. Evolution of the Human Diet: The Known, the Unknown, and the Unknowable. Oxford, USA: Oxford University Press. pp. 308–23.  
  • Wrangham, R; Conklin-Brittain, N (2003). Cooking as a biological trait. Comparative biochemistry and physiology. Part A, Molecular & integrative physiology 136 (1): 35–46. 

Wranghamin teoriaa vastustavat antropologit sanovat, että arkeologinen todistusaineista viittaa siihen, että tulen käyttö alkoi tosissaan vasta 250.000 BP (before present), kun muinaisia uuneja, maauuneja, palaneita eläinten luita ja kivityökaluja alkaa esiintyä kautta Euroopan ja Lähi-idän. Kaksi miljoonaa vuotta sitten ainoa merkki tulesta on palanutta maata ja ihmisen jäännöksiä, jota useimmat muut antropologit pitävät pikemmin sattumana kuin tulen suunnitellulla käytöllä. Antropologien valtavirta edustaa näkemystä, jonka mukaan aivojen kasvu alkoi tapahtua kauan ennen aterian kypsentäminen tulessa alkoi, ja sen aiheutti siirtyminen pähkinöiden ja marjojen syömisestä lihan syöntiin."  [missä kala? suom.huom.]

Lue koko artikkeli wikipediasta

Missä apinan komiat raateluhampaat? Vegetaristin purukalut
homo erectus leukaluun löydöstä tehty kopio
Tautavel, Ranska
kuva  wikimedia

Raamattu!
Eikös tämä ole veikeää, miten moderni tieteellinen huippututkimus, jota harjoitetaan Harvardia ja Yalea myöten ja joka etenee suvereenisti omilla poluillaan ja haastavissa keskusteluissaan, saa yllättäväsit pyhän Raamatun sanat aivan pomppaamaan esiin!
Jumala sanoi vielä: "Minä annan teille kaikki siementä tekevät kasvit, joita maan päällä on, ja kaikki puut, joissa on siementä kantavat hedelmät. Olkoot ne teidän ravintonanne. Ja villieläimille ja taivaan linnuille ja kaikelle, mikä maan päällä elää ja liikkuu, minä annan ravinnoksi vihreät kasvit."
Niin tapahtui.
Ja Jumala katsoi kaikkea tekemäänsä, ja kaikki oli hyvää.
Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni kuudes päivä.
1 Ms 1:29-31
Vegetaristeja ihmisen sukupuun alussa kaikki, sitten alkoi lihansyönti - punaviini vielä myöhemmin!


Sympaattisen simpanssin vaarallinen hymy
kuva wikimedia

Eikö tämä ole aivan huikeaa, miten totuus jyllää!

"Ihminen on kehittynyt apinasta" lienee totta (tai sanotaanko tarkemmin apinan kanssa yhteisestä taustasta), vaan mikä ihmeellinen muutos ja kehitys. Luopua nyt vastoin kaikkea järkeä ja luonnonvalinnan ankaria lakeja kunnon torahampaista...


1 kommentti:

  1. Aivot ovat eniten energiaa vaativa "orgaanimme"
    Wranghamin olettamusta raakaravinnon rittämättömyydestä tukee myös tehty koe, jossa pieni ryhmä eli luonnon keskellä viikon -pari joka söi vain keittämättömiä kasviksia. Porukka pääsääntöisesti syödänatusteli kokoajan hereilläollessan porkkanoita, marjoja yms. Lyhyen jakson jälkeen kaikki olivat ratkaisevasti laihtuneet ja monilla oli kiusallisia ruuansulatusongelmia. Elimistö ei kertakaikkiaan ottanut raakaruuasta irti päivittäistä tarvittavaa runsasta pariatuhatta kaloria.
    En muista dokkarin nimeä, mutta vaikutti minusta ihan luotettavalta.
    Keräilijä-metsästäjän keho ei minunkaan mielestäni olisi voinut mahdollistaa energian jakamista isoille aivoille, jossei se energia riitä edes päivittäisiin toimintoihin. Nälkäkuolema ja sukupuutto siitä olisi seurannut.
    Jossei kypsennetty ruoka selitäkään hominidien aivotilavuuden syytä, niin ymmärtääkseni se on kuitenkin ollut sen välttämätön edellytys.
    Syitä kai pitää hakea genomista ja kantasoluista.

    VastaaPoista