keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Intermezzo

Väliajalla hieman pohdintaa ja yhteenvetoa, mitä olemme tähän mennessä havainneet.

Hannun laatima yhteenveto tärkeimmistä Homo erectus löydöistä antaa oppimiselle vankan perustan ja toimii karttana ja referenssinä edetessämme aiheen parissa. Siihen kannattaa tutustua huolellisesti.

Tutkimustemme aluksi näimme Raamatusta ensimmäisen luomiskertomuksen kuvauksen ihmisen luomisesta. Havaitsimme, kuinka kertomuksen aiempi yksinkertainen "Jumala sanoi" vaihtuu tässä sangen monimutkaiseksi ja paljon sisältäväksi ilmaukseksi.

"Jumala sanoi tehkäämme ihminen kuvaksemme... mieheksi ja naiseksi" herättää valtavasti ajatuksia johtaen jumalakuvan ja ihmiskuvan olemuksen syviin mietteisiin.

Miksi monikossa? Oliko Raamatun ajan juutalaisilla pantheon, Isä Jumala ja Äiti Jumala, kuten esi-islamilaisessa uskonnossa Allah ja puolisonsa Allat? El ja Elat?Ashera-karsikot kun kovin yleisiä olivat rautakauden kulttipaikoilla.

Minusta näyttää, että tänään kiivaana käyvät keskustelut kristittyjen piirissä ihmisen luomisesta menevät poikkeuksetta Darwinin perusteokseen "Lajien synty". En ainakaan hetimmiltään muista keskusteluja "Ihmisen alkuperä" kirjasta, jossa nerokas Darwin tuo ankaran elämän taistelussa selviämisen rinnalle pehmeitä arvoja, rakkauden, seksin, kauneuden, moraalin ja uskonnonkin. Hän eräässä mielessä alleviivaa luomiskertomuksen sanoja "mieheksi ja naiseksi".

Olemme nähneet, miten Darwinin ja hänen kollegojensa teoriat herättivät laajaa keskustelua ja spekulointia ihmisen alkuperästä. Tämän innoittamana E. Dubois lähti kenttätyöhön etsimään todisteita ihmisen kehityksestä, "puuttuvaa rengasta" apinana ja ihmisen väliltä. Darwinin ehdottaman Afrikan alkukodin sijasta Dubois lähti Aasiaan ja löysi kuin löysikin sieltä usean vuoden tutkimisen jälkeen kallon kappaleen, reisiluun ja hampaan, Jaavan ihminen!

Dubois löysi, mitä oli lähtenyt etsimään. Tätä voidaan helposti kutsua kehäpäätelmäksi, ja niin monet hänen aikalaisensa arvelivatkin, mikä lie iso gibboni...  Ei ole vain paleontologin tai arkeologin kiusaus löytää, mitä etsii, vaan kaikilla tieteenaloilla on sama kutsu - eiköhän tämä nyt ole juuri se, mitä haettiin. On vaikea oivaltaa, että tämä onkin jotain ihan muuta.

Vaan kuten Hannun taulukko osoittaa, myöhempi maailmanlaaja etsintä on tuonut esiin lisätodisteita. Jokainen Homo erectus löytö on kullan arvoinen, niitä on tehty niin vähän. Tutkijat ovat hämmentyneitä, teorioita syntyy ja kuolee, mistä tässä on kysymys. Mutta Duboisin 1891 Solo-joelta löytämällä pääkallon kappaleella on tieteessä vankka paikkansa ensimmäisenä ihmisen varhaisen historian löytönä.

Ennakoin jo tulevaa toteamalla, että Jaava ihmisen pään tunnistaminen sen koon perusteella on koko ihmislajin tutkimuksen kannalta häkellyttävän tärkeä asia - ei mikään pikku yksityiskohta.

Todisteet näet viittaavat siihen, että ihmisen evoluutioon sisältyy nimenomaan aivotilavuuden erittäin nopea kasvu siitä alkaen, kun noin 5 miljoonaa vuotta sitten lajimme erkani simpanssista. Moottorin kuutioihin verrattuna lähtöpiste oli simpanssin kanssa siinä 400 cm3, Jaavan ihminen on jo 900 kuutioinen, Neanderthalin ihminen 1.6 litrainen ja me siinä 1.4 litraisia.

Ja aivojen kehitys ja kasvu jatkuu ihmislapsella vielä syntymän jälkeenkin ainakin noin seitsemän vuotta. On siinä äitiparalla hommaa koettaa saada pikkulapsi kohdusta ulos, vaikka ipanan pääluut ovatkin niin pehmeät.

1 kommentti:

  1. Eilen istuskelin yhdellä aivoluennolla, jossa ihmisen aivoja tutkiskellut tyyppi kertoi, että evoluutiossa aivojen kasvun moottorina oli nimenomaan sosiaalisen vuorovaikutuksen asettamat paineet. Eli tarvittiin eri tyyppistä tiedonkäsittelykapasiteettia kuin mitä oli aikaisemmin tarvittu.

    VastaaPoista