maanantai 23. syyskuuta 2013

Ruumis, sielu, henki

Homo erectus todistusaineisto on löytöjen vanhuuden ja monien olosuhteiden vuoksi kovin rajoitettua. Kaiken mahdollisen tutkijat siitä ottavat irti, kuten olemme nähneet, mutta silti jää monia kysymyksiä avoimiksi.

Emme kuitenkaan ole aivan tyhjän päällä yrittäessämme ymmärtää, millaisia nämä ihmiset olivat. Meillä näet on vertailukohteena oman aikamme simpanssit ja ihmiset. Minimiarvoksi voimme laatia perustavan yhtälön

homo erectus = simpanssi ++

Ruumis ++
Olemme edellä nähneet, että homo ergaster/erectus on luustoltaan jo melko lailla erilainen kuin simpanssi.
Olemme edellä nähneet, että homo erectus aivokapasiteetti on kolminkertainen simpanssiin nähden.

Sielu ++
Voimme turvallisesti olettaa, että oman aikamme simpanssien sielunelämästä, sosiaalisesta käyttäytymisestä, elekielestä ja muusta tehdyt havainnot valottavat homo erectuksen sielunelämää.

Plus plus... aivojen kasvun takia kukaan tuskin epäilee, etteikö hänen ajattelunsa ja sielunelämänsä ollut huomattavasti monimutkaisempaa ja rikkaampaa kuin simpanssin.


Henki
No entäs se henki?

Ihmiskunnalla ei tällä hetkellä ole hallussaan mitään arkeologisia todisteita homo erectus lajin symbolisesta ajattelusta tai esimerkiksi rituaalisesta hautaamisesta.

Omatunto heillä varmasti kuitenkin oli!

Mistäs sen tiedämme?

No tietenkin Denveristä! Jos koirakin voi olla näin huonolla omallatunnolla, niin toki myös homo erectus!



3 kommenttia:

  1. Nyt hiukan hämää tuo kasvienkin suuri potentiaali. Entistä vihreämpänä en halua erottaa hyvyyttä ja pahuutta itsemäärittelemiemme vertailupohjien mukaan.
    Toki sitä itsekin kaikenaikaa silti teen ja siirrytään filosofisemmalle puolelle.
    Luin jostain höpölehdestä kauan siten, ettemme ole päivitettyjä apinoita. Noh - emme olekaan.
    Ymmärrän kyllä mistä on kyse, mutta voimmeko sanoa olevamme parempia ja mikä on se mittari? Totta on myös, ettei simpanssit lähettele kuuraketteja.
    Kuulin joskus tämäntapaista: Kaikki mitä tiedämme tai tulemme ikinä tietämään ei ole Kaikki! - Sopii hyvin agnostiselle.
    Pohdin myös, että jos joku joskus pystyisi todistamaan, ettei jumalia ole, niin haluaisinko edes moista tietää? Ainakin senjälkeen olisi pakko luopua agnostisuudesta :-(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko sinulla aikaa, intressiä kirjoittaa Charles Darwinin Descent of !man 1871 ajatuksista uskonnon evoluutiosta?

      Poista
    2. Intressiä on, mutta ajasta en ole niinkään varma. Ajatuksia alkaa jo hiipiä nurkantakaa, mutta katsotaan nyt. Opiskeltavaakin olisi paljon...

      Poista