torstai 19. syyskuuta 2013

Reissumies

Homo erectus arvioitu asuinalue
kartta Palomar Education Anthropology

E. Dubois löysi ensimmäisen varhaisen ihmisen fossiilin vuonna 1891 Jaavalta. Hän oli jääräpäisesti lähtenyt sinne, vaikka Charles Darwin kollegoineen arveli ihmisen alkukodin olleen Afrikassa, gorillojen ja simpanssien maanosassa.

Nykyisen käsityksen mukaan Darwin oli oikeassa ja itä-Afrikasta on sittemmin löydetty huomattavasti vanhempien ihmisen kaltaisten fossiileja aina sinne 5 miljoonaa vuotta sitten tuntumaan asti.

Koska Homo erectus on nykyisten tietojen perusteella myös asunut Afrikassa ja koska ensimmäiset ihmiset kautta maailman ovat hänen sukuaan, kyseessä on melkoinen reissumies!

Perheet, ehkä suvut ja heimotkin, lähtivät kotiseuduiltaan ja kulkivat Afrikasta itäisen Välimeren maisemiin ja sieltä Eurooppaan ja Aasiaan. Tämä lintujen vaellusreitti on ainoa mahdollinen maatie ja on siis kulkenut - monien lintujen muuttoreitin tavoin - nykyisen Israelin ja Jordanian kautta. Geologiset maisemat olivat tuolloin monin tavoin nykyisen näköiset.

Israelista on löydetty Homo erectuksen tekemiä kivityökaluja Kinneretin järven eteläpuolelta, josta myöhemmin enemmän. Löytö herätti suurta kiinnostusta ja kibbutsiin tulvi ihmisiä katsomaan ihmisen alkukotia, Paratiisia. Vaan innostus laski pian, kun siellä olikin vain tylsä hiekkakumpu jossa arkeologisten kaivausten neliöitä...

Löytöjen mukaan reissumies ennätti Englantiin, Georgiaan, Intiaan, Sri Lankaan ja Jaavalle asti kauko-Itään. Hän saapui jopa Kiinaan asti (Pekingin ihminen). Oheinen kartta antaa hänen melkoisen turisminsa reitit - no, olihan hänellä pari miljoonaa vuotta aikaa kulkea apostolin kyydillä ja välillä vähän leiriytyäkin mukaville seuduille.

Kartasta puuttuvat Amerikat, eteläinen ja pohjoinen. Ne toki olivat olemassa, mutta nykyisten tietojen mukaan siellä ei asunut yhtään immeistä. Samoin Australiasta puuttuvat todisteet Homo erectus läsnäolosta.

Suuri ihmisistä tyhjä alue pohjoisessa liittynee jääkausiin.

Eli jos metsässä kulkiessasi ja möyriessäsi siellä Suomessa jostain luolasta löydät Homo erectus fossiilin tai työkalun, pääset taatusti maailman uutisiin!


1 kommentti:

  1. Merkillistä, että ensimmäiset erectuksen jäänteet löydettiin aivan levinneisyysalueen peräseinästä...

    VastaaPoista