torstai 19. syyskuuta 2013

Ruumis, sielu ja henki

Heprealaiset ovat kirjoittaneet yli 2400 vuotta sitten:

ויאמר אלהים תוצא הארץ נפשׁ חיה למינה בהמה ורמשׂ וחיתו־ארץ למינה ויהי־כן׃
ויעשׂ אלהים את־חית הארץ למינה ואת־הבהמה למינה ואת כל־רמשׂ האדמה למינהו וירא אלהים כי־טוב׃
ויאמר אלהים נעשׂה אדם בצלמנו כדמותנו וירדו בדגת הים ובעוף השׁמים ובבהמה ובכל־הארץ ובכל־הרמשׂ הרמשׂ על־הארץ׃
ויברא אלהים את־האדם בצלמו בצלם אלהים ברא אתו זכר ונקבה ברא אתם׃
ויברך אתם אלהים ויאמר להם אלהים פרו ורבו ומלאו את־הארץ וכבשׁה ורדו בדגת הים ובעוף השׁמים ובכל־חיה הרמשׂת על־הארץ׃
ויאמר אלהים הנה נתתי לכם את־כל־עשׂב זרע זרע אשׁר על־פני כל־הארץ ואת־כל־העץ אשׁר־בו פרי־עץ זרע זרע לכם יהיה לאכלה׃
ולכל־חית הארץ ולכל־עוף השׁמים ולכל רומשׂ על־הארץ אשׁר־בו נפשׁ חיה את־כל־ירק עשׂב לאכלה ויהי־כן׃
וירא אלהים את־כל־אשׁר עשׂה והנה־טוב מאד ויהי־ערב ויהי־בקר יום השׁשׁי׃

Kuten ennenkin... Jumala sanoi: "Tuottakoon maa kaikenlaisia eläviä olentoja, kaikki karjaeläinten, pikkueläinten ja villieläinten lajit." Ja niin tapahtui.Jumala teki villieläimet, karjaeläimet ja erilaiset pikkueläimet, kaikki eläinten lajit. Ja Jumala näki, että niin oli hyvä.

Mutta sitten jotain erikoista!
Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu."

Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.

Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu."

Vegetaristeja kaikki tyyni... Jumala sanoi vielä: "Minä annan teille kaikki siementä tekevät kasvit, joita maan päällä on, ja kaikki puut, joissa on siementä kantavat hedelmät. Olkoot ne teidän ravintonanne. Ja villieläimille ja taivaan linnuille ja kaikelle, mikä maan päällä elää ja liikkuu, minä annan ravinnoksi vihreät kasvit." Niin tapahtui. Ja Jumala katsoi kaikkea tekemäänsä, ja kaikki oli hyvää.

Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni kuudes päivä.
1 Ms 1:24-31
[sanot ehkä, sorry mikko, mutta olet lainannut tuota tekstiä jo aiemmin. Vastaan silloin, "tiedän, ja tulen viittaamaan siihen jatkuvasti. Se on ihmisyyden perusteksti Jumalan ilmoituksen näkökulmasta ja siten paljon arvokkaampi kuin koko tämä blogi tai vaikkapa YK:n ihmisoikeuksien julistus.]

Jouheva ensimmäisen luomiskertomuksen kerronta jotenkin alkaa tikahdella ja nikotella kuudennen päivän kohdalla, kun tulee puhe ihmisestä. Aiemmista vuorokausista tutulla tavalla Jumala sanoo olemaan kaikenmoiset maaeläimet (joita me nisäkkäiksi kutsumme).

Kuten edellä totesimme, kiista darwinistien ja juutalaisten/kristittyjen välillä keskittyy usein teokseen Lajien synty (1859). Unohtuu, että myös Darwin alkoi nikotella ihmisen kohdalla (Ihmisen alkuperä 1871) ja vetää esiin huikean teeman - rakkaus, kauneus, sukupuolinen valinta!

Koska homolla on jo varhain valtava henkinen kapasiteetti, jotkut ovat käyttäneet ilmausta "psykotsoinen aika" - maapallolle ilmestyy psyykkinen ja sielukas olento, taitava työkalujen tekijä!

"Eläimet voivat olla kyllä ystäviäsi, mutta ne eivät nouda sinua lentoasemalta"
Robert Roy Britt
kuva Laughter Soothes 

Kaikki lemmikkien omistajat toki protestoivat tuohon heti, että on simpanssikin varsin sielukas, gorilla King Kong rakastuu, koiran katse on lempeämpi kuin aviomiehen, kissa hyrisee sylissä onnesta autuaana saatuaan itselleen palvelijattaren...

Totta.

Emme pysty tutkimaan Homo erectus sielunelämää, mutta voimme olettaa, että hänellä oli vähintään samanlaista sympaattista meininkiä kuin tutkijat ovat todenneet hänen lähisukulaisensa simpanssin maailmassa, huumorintajua, leikkisyyttä, perherakkautta, jonkinlaista kommunikaation kieltä, sotaisuuttakin...

Voisimme ilmaista Homo erectus määritelmän tarkemmin: näinä uusimpina aikoina (pleistosene) maapallolle ilmestyy sitä asuttamaan ruumiillinen, sielullinen ja hengellinen olento. Sen geneettisiä lajiominaisuuksia on kasvaneiden aivojen mukana tullut ja muusta luomakunnasta täysin poikkeava älykkäästi työkaluja suunnitteleva ja tekevä (homo habilis), symbolisesti ajatteleva ja rukoileva (homo religiosus).


Hengellinen?
Tämä määritelmä herättää jumalankieltäjien närästyksen - "hengellisyys muka ihmisen lajiominaisuus. On syntyjään uskonnottomia ihmisiä." Siihen taivaalliseen nolotilaan Richard Dawkins et co. tahtovat ihmiskunnan johtaa, jossa kaikki ihmiset ovat uskonnottomia (ehkä joku ei-uskonnollinen rituaali sallitaan, esimerkiksi keskiyön auringon juhla ja Korvatunturin joulupukin iloinen nauru). Tämä on tärkeä oma teemansa.

Juutalaisten ja kristittyjen nyökätessä heidän mielessään voi herätä kysymys, milloin homo lajista tuli hengellinen, spirituaalinen - vai onko hän sitä jo alusta asti jo. Ovatko Adam ja Eeva ensimmäiset ihmiset siinä mielessä? Vai miten tämä oikein menee... Tämä on tärkeä oma teemansa.

Lausuiko siis Jaavan ihminen Isä Meidän esihistoriallista Jumalan opettamaa muotoa?

Symbolinen
Australian Thullien tanssia
AUSTRALIA TOURIST GUIDE

Arkeologiassa todisteet symbolisesta, rituaalisesta käyttäytymisestä alkavat vasta Neanderthalin ihmisen hautaamisista, huiluista ja kanteleista viimeisen jääkauden aikana. Kukaan ei kiistä ylemmän paleoliittisen ajan luolamaalausten väkevää voimaa, jotka voivat osittain olla jopa Neanderthalin ihmisen työtä, mutta suurimmalta osalta homo sapiens sapiens.

Mutta arkeologian ongelma on aina ja kaikkialla, mitä on säilynyt muinaisilta ajoilta ja mitä ei? Omaan aikaamme on säilynyt vanhalta paleoliittiselta ajaltan lähinnä joitain kivettyneitä luunkappaleita, kivityökaluja, ja jotain muuta ... jos sitäkään. Arkeologian tulosten tulkinnassa on riskaapeliä vedota siihen, mitä ei ole...

Henkisillä kyvyillään varhainen ihminen vahvisti omaa olemassoloaan tekemällä kivestä työkaluja ja aseita. Tästä on varmat arkeologiset todisteet Homo erectus kohdalla, kuten tulemme näkemään. Sielukas hän varmasti oli, osasi rakastaa ja vihata.

Mutta hänen hengellisyydestään ei ole todisteita eli symbolisia merkkejä ei ole (toistaiseksi) löydetty hänen asuinsijoiltaan. Vaan on ihan todennäköistä, että eivät olleet kuvassa poseeraavia Australian alkuasukkaita, Pekkaa pahempia!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti