lauantai 21. syyskuuta 2013

Acheulean käsikirves ja Darwinin seksuaalinen valinta

Charles Darwinin merkittävä kirja ihmisestä on nimeltään "Descent of Man, and Selection by Sexual Selection (1871).

Darwinin oppilaat Maker Kohn ja Steven Mithen pistivät Darwinin teorian ja arkeologian löydöt yksi plus yksi ja saivat näin aikaan tieteellisen teorian. Sen mukaan koska on löydetty myös käyttämättömiä huolellisesti tehtyjä Acheulean käsikirveitä, esineellä on saattanut olla myös muu kuin käytännöllinen merkitys työkaluna ja aseena.

Seksuaalisen valinnan paineessa Homo erectus mies on ehkä kantanut tekemäänsä komeaa käsikirvestä matkassaan ja ihastuttanut näin nuoria neitoja seuraansa. Näin ihmisen oma tekninen saavutus on tullut mukaan luonnon valintaan ja hyvä kirves oli avuksi perheen perustamisessa.
Kohn, M and Mithen, S, 1999, Handaxes: products of sexual selection? Antiquity 

Arvon tutkijoiden teoria tuo mieleeni oman aikamme uhoajan, joka lauloi kylän raitilla komiasti Tulta päin! "mul on kylän suurin kypärä ja letku letkeä, kun mä ruiskutan ei palo kestä montaa hetkeä..."(1968)




Mikon darwinistinen teoria Homo erectus kallon paksuudesta
Olen parhaillaan muka laatimassa tieteellistä artikkelia, jonka ehkä joskus lähetän kunnianarvoisaan Antiquity lehteen Lontooseen. Selitän siinä tieteellisesti Darwinin seksuaalisen valinnan prinsiippiin nojaten, mistä johtuu Homo erectus ihmisen tavallista paksummat pääkallon luut.

Teoriani menee näin:
Koska Homo erectus yhteisössä nuorilla miehillä oli tapana tehdä käsikirveellään puusta raskaita nuijia, ja kumauttaa sellaisella mielitiettyään takaa päin yllättäen päähän. Näin nujerrettu mielitietty vedettiin sitten kotiluolaan, jossa hän yhteisön tapojen mukaan sitten asettui asumaan nuorena emäntänä, miniänä, suurperheen parissa.

Homo erectus miehen antama nuijanisku oli kuitenkin melko luja, ja heikommalla pääkallon luulla varustetun tytön pää saattoi siinä menossa haljeta.

Tästä syystä Homo erectus naiset kehittivät itselleen vahvan paksun pääluun, joka kesti innokkaankin kosijan taputuksen. Seksuaalinen valinta johti näin tämän ihmislajin pään paksuuntumiseen. Se periytyi myös vastasyntyneille poikalapsille.




4 kommenttia:

  1. Mikko puhuu painavia sanoja ja ne kannatta yleensä lukea tarkkaan.
    Valitettavasti en ole vielä ehtinyt syventyä aiheeseen kunnolla, mutta kehitystä tapahtuu kokoajan.
    "...Näin ihmisen oma tekninen saavutus on tullut mukaan luonnon valintaan ja hyvä kirves oli avuksi perheen perustamisessa...."
    Tottahan tuo on ja sinisiä pesiä rakentavat uroslinnut ovat tästä mainio esimerkki. Naarasta miellyttääkseen urokset tekevät mitä ihmeellisimpiä asioita ja tottakai vielä kolmannella vuosituhannella kaiken teknologian keskelläkin. Syvässä olevat käyttäytymistavat toimivat ja ovat merkityksellisiä. Ympäristö muuttuu nopeasti, mutta ihmismieli toimii määrätyllä tavalla ja muuttuu huomattavasti hitaammin.

    "...Tästä syystä Homo erectus naiset kehittivät itselleen vahvan paksun pääluun, joka kesti innokkaankin kosijan taputuksen...."

    Hih - Tässä tarvitaan taas sisälukutaitoa, koska Homo erectus naiset eivät todellakaan kehittäneet iselleen mitään.

    VastaaPoista
  2. Mikon tiedemaailmaa ravisuttava teoria vahvapäisistä Homo erectus -naisista muituttaa toista hieman kuivakampaa teoriaa:

    Headstrong Hominids
    The mysterious skulls of Java man and Peking man may have evolved because males were clubbing each other in fights.

    http://www.naturalhistorymag.com/htmlsite/master.html?http://www.naturalhistorymag.com/htmlsite/0204/0204_feature.html

    Saapa nähdä kumpi teoria voittaa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin uskomatonta, miten silkka vitsini on juuri sellaista potaskaa, mitä pyörii kehitysopin piirissä ja jota vakavasti otetaan!

      Poista
    2. No monesti kyllä tulee se tunne, että: 'Onkohan se ihan noin yksinkertaista'. Totuus voi olla niin monisäikeistä, että ei sitä yhteen lauseeseen saa mahdutettua. Tilastotieteessähän voidaan tehdä myös hassuja päätelmiä, tyyliin (liioiteltu esimerkki): "Jäätelönsyönti aiheuttaa hukkumiskuolemia". No syödäänhän sitä enemmän jäätelöä niinä aikoina kuin myös uidaan enemmän ja hukutaan enemmän, mutta...

      Poista